6 sfaturi excelente pentru cei care lucrează la domiciliu
Tot mai mulţi antreprenori sau liber profesionisti lucrează azi de acasă, fie din proprie dorinţă, fie din necesitate. Spaţiul lor de lucru este organizat într-una din camerele propriei locuinţe, într-un birou împărţit cu alţi antreprenori sau chiar în cafenele special înfiinţate în acest scop. Din fericire, acest lucru este facilitat şi de tehnologia de ultimă oră, care sparge barierele geografice.
Lucrul de la distanţă are şi avantaje, dar şi provocări. Un dezavantaj este că interacţiunea cu alţi oameni este redusă la minimum, iar acest lucru poate duce la sentimentul de singurătate. Aşadar, chiar dacă acasă ai parte de un serviciu liniştit, oricine are nevoie, măcar câteodată, de comunicarea cu semenii săi.
O altă provocare a acestui tip de activitate ţine de faptul că trebuie să te autodisciplinezi, astfel încât să te trezeşti la o oră rezonabilă în fiecare dimineaţă şi să nu-ţi pierzi atenţia de la scopul propus. În plus, trebuie să-ţi stabileşti un program clar, să te alături unor reţele de lucru şi chiar să-ţi însuşeşti practici care să te ajute la o mai bună gestionare a timpului.
- Menţine un orar de lucru constant. Marea majoritate a oamenilor care lucrează de la distanţă consideră că lucrează prea mult. Unii freelanceri duc lupte grele pentru a menţine un program fix de lucru, pentru că este mult mai greu s-o faci în intimitatea casei tale. Unii lucrează doar vreo două ore într-o zi, pentru ca apoi să recupereze lucrând toată noaptea. Tu trebuie să găseşti o modalitate de a lucra mai inteligent, nu mai mult.
Fie că-ţi place sau nu, uneori, întreruperile pur şi simplu nu pot fi evitate, mai ales când lucrezi de acasă. Uneori, obligaţiile de familie pot interfera, mai ales atunci când copiii sunt acasă. În plus, unele termene limită impuse de client pot impune ore suplimentare.
Cel mai bine este atunci când îţi stabileşti câteva ore de muncă şi te ţii de ele. După o zi de muncă, însă, ar trebui să încerci să laşi munca la birou şi să te bucuri de restul zilei. Fiecare persoană are nevoie să-şi încarce bateriile, pentru a fi cât mai productivă posibil.
- Planifică şi structurează-ţi ziua de lucru. Prin organizarea zilei de lucru vei fi în stare să-ţi maximizezi eficienţa. Avantajul este că-ţi poţi planifica ziua în funcţie de orele în care eşti cel mai productiv. Astfel, dacă eşti o persoană matinală, fă astfel încât să-ţi verifici e-mailul până la orele 10.00-11.00, şi nu mai târziu. Prin revizuirea rapidă a programului la începutul zilei de lucru, vei beneficia de productivitate maximă.
De asemenea, ar trebui să creezi o listă care să includă cele mai importante sarcini înainte de a te apuca de cele mai puţin urgente. Dacă este posibil, închide uşa biroului, pentru ca toţi ceilalţi să ştie că lucrezi şi nu vrei să fii deranjat.
- Îmbracă-te ca pentru a merge la lucru. Oricât de tentant ar fi să stai toată ziua îmbrăcat în pijamale, acesta nu este cel mai recomandat obicei. Modul în care te îmbraci te afectează la nivel psihologic. De obicei, o persoană se simte mai încrezătoare după ce a făcut un duş, a luat micul dejun, s-a spălat pe dinţi şi s-a îmbrăcat. În loc să adopţi o ţinută neglijentă, mai bine menţine una casual, care să te ajute la trecerea de la birou la domiciliu.
- Crează-ţi un spaţiu de lucru bine definit. Atunci când lucrezi de acasă, nu trebuie să uiţi un aspect extrem de important: consistenţa. Fă tot posibilul să lucrezi în acelaşi loc, în fiecare zi. Fie că este vorba dormitor, de camera de zi sau de masa din sufragerie, asigură-te că spaţiul de lucru funcţionează eficient atât pentru tine, cât şi pentru afacerea ta. De asemenea, ar trebui să te înconjori de lucruri care te fac fericit sau te inspiră, cum ar fi muzica, câteva imagini sau chiar flori. Spaţiul de lucru ar trebui să fie un loc de care să te bucuri zi de zi şi în care să te poţi concentra cel mai bine asupra muncii.
- Nu uita să faci pauze. De-a lungul zilei, asigură-te că faci pauze frecvente. Ridică-te de la birou, întinde-te un pic şi fă câţiva paşi prin casă, măcar câteva minute. Ia o pauză de masă la prânz şi permite creierului tău să se odihnească.
Trebuie să iei în considerare şi socializarea, aşa că ai putea programa un prânz cu prietenii sau clienţii. Sau, în cazul în care sportul îţi e pe plac, poate mergi la sală sau faci o plimbare.
- Nu în ultimul rând, evită cu orice preţ distragerile. În opinia mea, a fi distras de la muncă este principala provocare atunci când lucrezi de acasă. Atunci când nu ai nici colegi, nici parteneri în preajmă, este mai uşor să te laşi distras. Mereu se pot găsi facturi de plătit sau treburi casnice de îndeplinit. Amână pe cât posibil treburile domestice, cum ar fi spălatul vaselor sau a rufelor, până seara, când ajungi „acasă”.
Pentru a rămâne productiv pe parcursul zilei, trebuie să rămâi concentrat. Mai mult decât atât, evită distragerile online. Nu pierde mult timp citindu-ţi mailurile, verificându-ţi contul de pe reţelele sociale sau navigând pe pagini de internet care n-au legătură cu serviciul.
La nevoie, poţi chiar să-ţi cronometrezi pauzele, setând un ceas pe calculator sau telefon. Nu pierde şi timp, şi bani pe întâlniri sau activităţi care sunt contraproductive pentru succesul tău.
Articol preluat si tradus in limba romana de pe: //entreprenoria.com/growing-a-business/business-management/6-great-tips-for-working-from-home/